.Centrum Medyczne OLMEDICA.
.
.O nasOfertaLekarzeDiagnostykaaKontaktWarto wiedzieć.
.
.. . . . . . .
.....

Dna moczanowa


Poprzedni artykuł | Następny artykuł | PDF

Dna moczanowa lub inaczej jedna z odmian artretyzmu jest to zapalenie niektórych stawów, spowodowane odkładaniem w nich kryształów moczanów. Kryształy powstają z kwasu moczowego, produktu metabolizmu, w prawidłowych warunkach wydalanego w moczu. Dna może zaatakować stawy dużych palców u nóg, kostki, łokcie, nadgarstki i inne stawy Bez względu na to, gdzie w końcu się osiedli, dna się rozwija, gdy organizm wytwarza zbyt dużo kwasu moczowego lub gdy nerki nie radzą sobie z jego usuwaniem. Niekiedy można mieć podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi całymi latami i nigdy nie dostać ataku dny, ale istnieją czynniki, które mogą go zdeterminować.

Tylko organizmy ludzi i małp nie potrafią rozkładać kwasu moczowego. Dlatego w zasadzie zarówno ludzie, jak i małpy mogą zapadać na artretyzm. Tylko ludzie jednak mają skłonność do popełniania charakterystycznych błędów żywieniowych, gdy tylko osiągną dobrobyt. W czasie niedoboru żywności po II wojnie światowej artretyzm niemal nie występował. A jednak lekarze już wtedy przewidzieli, że choroba powróci, gdy tylko zmieni się sposób życia.

Faktycznie, niektórzy ludzie mają wrodzone predyspozycje do zapadania na artretyzm. W większości przypadków polega to na tym, że nadmiar kwasu moczowego nie jest w wystarczającym stopniu wydalany przez nerki. Jeżeli zatem w pożywieniu znajduje się zbyt dużo puryn (substancji macierzystych kwasu moczowego), dochodzi stopniowo do tworzenia się złogów. Mężczyźni między 35 a 59 rokiem życia, częściej niż kobiety, zapadają na dnę. Warto jednak wspomnieć, że kobiety w wieku dojrzałym praktycznie nie podlegają atakom artretyzmu, ponieważ maja pewien rodzaj naturalnego wentyla w postaci krwawienia miesięcznego. Po okresie przekwitania natomiast znajdują się pod tym względem w takiej samej sytuacji, jak mężczyźni. U około 50% chorych rozwija się przewlekła postać dny, powodująca zniekształcenia stawów i uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Pierwszy atak dny może wywołać zmarznięta stopa, mikrouraz palucha, zbyt duża dawka alkoholu. Jeśli to pierwszy taki epizod, bolesność trwa zwykle 1 – 2 tygodnie. Jeśli choroba nie jest leczona, ataki pojawiają się częściej i powodują zniszczenie dotkniętego stawu, a czasem uszkodzenie nerek oraz innych narządów wewnętrznych. Poza tym kryształy moczanów mogą gromadzić się pod skóra w obrębie stawu, np. dotkniętego stawu łokciowego, lub na zewnętrznej krawędzi małżowiny usznej. Mogą przebić w tych miejscach skórę i spowodować jej wtórne zakażenie. Warto bardzo szybko postarać się w takich przypadkach o prawidłową diagnozę i nie dopuścić, by lekarz mylnie usuwał i leczył pojawiające się na małżowinie wykwity jako kaszaki lub inne zmiany skórne. Do rozpoznania dny wystarczą objawy kliniczne. Ostateczna diagnoza może być postawiona po badaniu krwi i płynu stawowego. W czasie ostrego ataku mogą być widoczne w płynie kryształy moczanów otoczone leukocytami.

Jak zapobiec nawrotom?
Jeśli już wystąpił pierwszy atak dny, najlepszym sposobem zapobieżenia nawrotom jest właściwe leczenie. Jeśli poddamy się właściwej kuracji, nawrotom choroby można skutecznie zapobiegać. Aby na dłuższy czas zapobiec nawrotom, lekarz najpierw powinien określić czy występuje nadprodukcja czy też niedostateczne wydzielanie kwasu moczowego. 90% pacjentów uskarżających się na dnę to „niewystarczająco wydalający”, zaś 10% to „nadproducenci”, a sposób leczenie obu tych rodzajów jest zupełnie różny.

Jeśli należysz do pierwszej grupy, lekarz przepisze ci specjalny lek, który zwiększy wydalanie kwasu moczowego przez organizm wraz z moczem. Jeśli twój organizm wytwarza zbyt duże ilości kwasu moczowego, lekarz może zalecić Allopurinol. Niestety, choć ten lek jest niezwykle skuteczny, u niektórych ludzi wywołuje bardzo silna reakcję alergiczną, mogącą doprowadzić nawet do śmierci. Należy przed jego wzięciem ocenić z lekarzem zarówno korzyści, jak i ryzyko. Kiedy zaczniesz przyjmować już ten lek, lekarz zadba także o kolejny lek – Kolchicynę, aby zapobiec skutkom ubocznym. Kolchicyna jest lekiem niezwykle toksycznym. Stosowanie tego lekarstwa jest jednak przejściowe i kiedy w twojej krwi normalny poziom kwasu moczanowego będzie utrzymywał się przez rok, można zaprzestać jego zażywania. Zawsze jednak warto skorzystać z pomocy, diagnozy i opieki specjalisty właściwego do tego rodzaju schorzeń – lekarza reumatologa.

Co możesz zrobić sam dla siebie chorując na dnę?
Nadciśnienie jest jednym ze schorzeń towarzyszących dnie. Jeśli lekarz stwierdzi u ciebie to schorzenie sprawdź jakie leki ci przepisuje, gdyż niektóre z nich (diuretyki triazydowe) mogą zwiększyć ryzyko nawrotów choroby. Obecnie jest dostępnych wiele innych odmian leków, które takiego ryzyka nie niosą. Zrzucenie zbędnych kilogramów jest jedna z podstaw pozbycia się nawrotów dny. Gdy ktoś jest otyły, nerki muszą uporać się z przeciążeniem. Dlatego może to skończyć się dną. Przy określaniu idealnej wagi ogólna zasadą jest: dla kobiet ok. 45 kg plus ok. 0,9 kg na 1 cm powyżej 152 cm wysokości, dla mężczyzn – ok. 48 kg plus ok. 1,1 kg na jeden centymetr powyżej 152 cm wysokości. Im więcej kilogramów powyżej otrzymanej wartości, tym większe prawdopodobieństwo zachorowania na dnę. Nawet 4,7 do 7 kg nadwagi może zwiększyć ryzyko. Chory z dną powinien wrócić do prawidłowej wagi ciała, ale jednak nie jest wskazana gwałtowna utrata masy ciała, która może spowodować atak.
Regularne ćwiczenia pomagają utrzymać elastyczność i ruchomość w stawach. Należy jednak unikać obciążania stawów zmienionych zapalnie, w przeciwnym razie może dojść do ich całkowitego zniszczenia. Wydaje się, że na dnę ma wpływ chłodny klimat, zatem utrzymanie ciepłoty ciała palców stóp jest bardzo pomocne przy zapobieganiu chorobie. Upewnij się, czy twoje buty są dobrze ocieplone.
Uraz stawu dużego palca u nogi może zwiększyć poziom kwasu moczowego, przyczyniając się do dalszych ataków choroby. Kupując nowe buty, sprawdź czy twoje palce mają swobodę ruchu. Gdy obuwie nie jest dopasowane, możesz również odczuć pieczenie na spodzie stóp. Unikaj urazów dużego palucha (potykanie się podczas wchodzenia na schody, pokonywania krawężnika, nieuwagi).
Noszenie butów na cienkich podeszwach może również spowodować urazy w stawach dużych palców u nóg. Buty powinny być wygodne, powierzchnia po której chodzimy – niewyczuwalna, podeszwy muszą amortyzować naciśnięcie palca.

Znaczenie diety
Wiele pokarmów zawiera substancje zwane purynami, które zwiększają poziom kwasu moczowego w organizmie. Odżywianie pozbawione zupełnie puryn jest praktycznie niemożliwe, ponieważ zawiera je każdy roślinny i zwierzęcy produkt spożywczy, z wyjątkiem produktów mlecznych i jajek. Czasem SA to tylko niewielkie ilości, jak w owocach i w większości gatunków warzyw. Niektóre produkty zawierają jednak dużo puryn – za dużo, aby osoba ze skłonnością do artretyzmu mogła stale zamieszczać takie produkty w swoim jadłospisie. Są to z natury rzeczy przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego mające dużo jąder komórkowych, takie jak grasica, wątroba, serce, nerki. Ponadto pewne gatunki ryb, jak śledź i sardynka, a z produktów roślinnych warzywa strączkowe. Osoby ze skłonnością do artretyzmu powinny korzystać z nich z umiarem. Maksymalny efekt, jaki można uzyskać przy stosowaniu nawet restrykcyjnej, niskopurynowej diety, jest w rzeczywistości bardzo niewielki i nie zapobiega on napadom choroby. Bardzo duże ilości puryn zawierają takie produkty, jak ekstrakty z mięsa i preparaty drożdży piwnych. Ponieważ stosowane są one głównie jako przyprawy, a więc w bardzo małych ilościach, całkowite zrezygnowanie z nich nie jest konieczne. W mięsie i rybach (poza wyżej wymienionymi) puryny występują w umiarkowanych ilościach, które należy już jednak brać pod uwagę. Zwłaszcza pieczone lub smażone ryby czy mięsa nie powinny zbyt często pojawiać się na stole. Sposób obróbki kulinarnej ma tu bowiem także znaczenie. Gotowanie mięsa lub ryb powoduje mianowicie częściowe wypłukiwanie puryn, a więc w ugotowanym kawałku mięsa czy ryby, jest już ich niewiele, znajdują się natomiast w wywarze lub zrobionej na nim zupie. Należy zatem zjeść albo mięso, albo zupę, a nie obie rzeczy na raz, w przeciwnym wypadku bowiem nie zmniejszymy zawartości puryn w posiłku. W pieczonych lub smażonych mięsach czy rybach ilość puryn pozostaje bez zmian. Pierwsza zasada, do której powinni się stosować chorzy na artretyzm lub zagrożeni ta chorobą brzmi: Daleko idące ograniczenie lub całkowita rezygnacja z pokarmów o dużej zawartości puryn, których pochodną jest kwas moczowy.

Produkty:Zawartość puryn w 100mg:Zawartość puryn w 1 porcji::Wielkość porcji:
Grasica1030 mg1030 mg100 g
Wątroba340420125
Serce400400100
Nerki240300125
Gęś240360150
Śledź280420150
Sardynki w oleju56028050
Szproty wędzone53027050
Małże37050030 szt.
Ekstrakt mięsny3500351 g
Drożdże piwne2000603
Płatki drożdżowe1400705
Anchois370406 szt.

Następnym krokiem powinno być ograniczenie spożycia produktów o średniej zawartości puryn i utrzymanie go w rozsądnych granicach (tzn. na poziomie jednej trzeciej porcji stosowanych dziś zwyczajowo w gospodarstwie domowym). Do produktów tych należą: indyk, kaczka, kurczak, dziczyzna, mózg, pstrąg, łupacz, dorsz, karp, sola, kraby, kawior, ostrygi, soczewica, zielony groszek, mięso sojowe, biała fasola, szpinak, szparagi.

Istnieją także puryny nie przyczyniające się do powstania kwasu moczowego. Znajdują się one w herbacie, kawie, kakao, czy czekoladzie. Jeżeli chodzi o te produkty, chory nie musi się tu specjalnie ograniczać, choć czasem niesłusznie to zalecano.

Natomiast alkohol odgrywa w artretyzmie zdecydowanie negatywna rolę. Piwo zawiera, oprócz alkoholu, również ciała purynowe, przeciętnie 150 mg na litr. Wszystkie pozostałe napoje alkoholowe są pozbawione puryn. Alkohol powoduje jednak wzrost poziomu kwasu mlekowego we krwi, hamując przez to wydalanie kwasu moczowego przez nerki. Dlatego spożycie alkoholu może spowodować wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi, a nawet wywołać atak artretyzmu. Wiadomo z doświadczenia, że takie napoje, jak: ciemne piwa, portwajn, wina deserowe, likiery prowadzą szczególnie szybko do kryzysu chorobowego.

U wielu osób chorych na artretyzm lub podatnych na te chorobę zaburzone jest odczuwanie pragnienia, co oznacza, że mają oni zbyt małą potrzebę przyjmowania płynów. Tymczasem dobre „przepłukiwanie” organizmu ma właśnie u takich osób często dobroczynne skutki. Należy o tym pamiętać i pic wystarczająco dużo płynów w postaci wody źródlanej, wód mineralnych gazowanych lub niegazowanych, herbat ziołowych oraz soków warzywnych. Pic również wieczorem, aby nie doprowadzić do wystąpienia w nocy fazy „wysuszenia” wywołującej atak choroby.


.